Dieta w ciąży

Zdrowe odżywianie w ciąży niewiele się różni od zdrowego odżywiania na codzień. Z pewnością dieta i suplementacja przyszłej Mamy ma znaczenie dla rozwoju dziecka i jego zdrowia. Dlatego warto zadbać o dietę i suplementację już w trakcie planowania ciąży.

Znalezienie zdrowej równowagi może okazać się trudne, gdy jesteś w ciąży, zwłaszcza jeśli radzisz sobie z uczuciem nudności lub intensywnym apetytem. Warto pamiętać, aby większość spożywanych kalorii była zdrową, pełnowartościową żywnością. Chociaż możesz jeść za dwoje, pamiętaj, że potrzebujesz tylko kilkudziesięciu dodatkowych kalorii dziennie, w zależności od tego, w którym trymestrze jesteś.

  • w I trymestrze ciąży: 1800 kcal/dzień
  • w II trymestrze ciąży: 1800 kcal + 360 kcal = 2160 kcal/dzień
  • w III trymestrze ciąży: 1800 kcal + 475 kcal = 2275 kcal/dzień

Poczuj się najlepiej, wybierając następujące produkty spożywcze.

odżywianie obrazek

CHUDE BIAŁKO

Jedzenie wołowiny, jagnięciny, indyka i żółtek jaj to świetny sposób na uzyskanie białka, którego potrzebujesz przez cały dzień. Kiedy jednak wybierasz białko, upewnij się, że wybierasz chude produkty. Większość kobiet w ciąży powinna ograniczyć spożycie tłuszczów do mniej niż 30 procent ich dziennej całkowitej liczby kalorii, więc nie mieszaj białek tłuszczowych. Należy pamiętać, że wiele roślin strączkowych, takich jak suszona fasola i soczewica, ma również wysoką zawartość białka i niską zawartość tłuszczu. Ponieważ rośliny strączkowe są bogate w błonnik, mogą również pomóc w regulacji układu trawiennego.

PEŁNE ZIARNA

Ziarna są ważną częścią diety ciążowej, o ile są pełnymi ziarnami wypełnionymi białkiem i składnikami odżywczymi. Jeśli jesteś przyzwyczajona do jedzenia białego chleba i przetworzonych ziaren, jak najszybciej przestaw się na produkty pełnoziarniste. Zwykłe płatki owsiane z mlekiem, świeżymi owocami i odrobiną słodzika to sprytny sposób na rozpoczęcie dnia, a pełnoziarnisty chleb dostarczy Ci wystarczającej ilości błonnika i witamin, które pomogą Ci przetrwać dzień. Jeśli zdecydujesz się na makaron, ryż lub inne zboża na lunch lub kolację, sięgnij po brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty i inne produkty pełnoziarniste, takie jak komosa ryżowa lub kasza bulgur.

OWOCE I WARZYWA

Większość owoców i warzyw jest pełna witamin i składników odżywczych. Podczas gdy większość stanowi świetne dodatki do diety ciążowej, upewnij się, że spożywasz różnorodne owoce i warzywa przez cały okres ciąży. Niektóre warzywa pomagają nawet wchłaniać inne składniki odżywcze, więc działają dobrze w połączeniu z niektórymi białkami lub zbożami. Bez względu na to, jakie owoce i warzywa wybierzesz, pamiętaj jednak, aby dokładnie je umyć przed jedzeniem. Surowe produkty mogą być siedliskiem listerii i innych bakterii, które mogą powodować poważne problemy zdrowotne dla Ciebie i problemy rozwojowe dla Twojego dziecka.

SUPLEMENTACJA 

Oprócz przestrzegania zdrowej diety większość kobiet w ciąży powinna również przyjmować kompleks witamin, minerałów i kwasów DHA dla kobiet w ciąży. Suplementy te zawierają korzystną mieszankę witamin i składników odżywczych, takich jak kwas foliowy, witamina A, witamina C, DHA i inne. Prenatalne multiwitaminy mają kluczowe znaczenie dla wielu ważnych funkcji, takich jak zdrowie układu odpornościowego, wsparcie mózgu i rozwój szkieletu. Zapewniają również silną równowagę odżywczą, aby zapewnić, że zarówno przyszłe matki, jak i młode matki otrzymają składniki odżywcze, których potrzebują, aby przekazać je swoim rosnącym dzieciom. Jeśli przestrzegasz ścisłej diety lub masz niedobór, taki jak anemia, przyjmowanie prenatalnych multiwitamin i innych suplementów jest jeszcze ważniejsze. Pamiętaj, aby skonsultować się ze swoim lekarzem w sprawie witamin i suplementów, aby mieć pewność, że otrzymujesz wszystko, czego potrzebujesz.

Kompletną suplementację znajdziesz w ProbeNat200

  • 69.00 

    29.90 

    ulubione koszyk