Rola kwasu DHA w okresie ciąży i laktacji
Rola kwasu DHA w okresie ciąży i laktacji
Stworzenie optymalnych warunków dla prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju płodu to naturalna potrzeba niemal wszystkich kobiet spodziewających się dziecka. Jedno z podstawowych pytań, jakie zadaje sobie przyszła mama dotyczy diety. Jak się odżywiać czy jeść więcej, jakie produkty wyeliminować? Wiedza o wpływie poszczególnych składników żywności na organizm, już od momentu poczęcia może sprzyjać poprawie stanu zdrowia i rozwojowi dzieci.
Kluczowe pytanie, które zadaje sobie każda kobieta, która dowiaduje się, że jest w ciąży, brzmi zapewne: Jak się odżywiać? Co mogę, a czego nie mogę jeść? Czy powinnam brać jakieś suplementy w celu uzupełnienia diety..?
Otóż dieta kobiety w ciąży nie powinna znacząco odbiegać od zdrowej diety i zdrowego trybu życia każdego człowieka. Oczywiście istnieje lista produktów zakazanych w ciąży, są też te, które zdecydowanie w ciąży warto jeść. Podobnie jest w kwestii suplementacji.

Niezwykle istotne miejsce w tym temacie zajmuje suplementacja w trakcie ciąży kwas dokozaheksaenowy (DHA), z grupy kwasów tłuszczowych omega-3. Fizjologiczna rola tego składnika w organizmie dotyczy całego życia to nie wyklucza się, iż okres prenatalny może być najbardziej istotny. Jest tak dlatego, że DHA jest ważnym składnikiem budulcowym mózgu i siatkówki oka, stanowiąc odpowiednio 97% i 93% wszystkich zawartych tam kwasów omega-3. Dlatego też wpływa on na rozwój centralnego układu nerwowego i narządu wzroku dziecka i jest w literaturze naukowej podkreślany najczęściej. Komisja Europejska zezwoliła producentom żywności na stosowanie oświadczenia „spożywanie DHA przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój mózgu i wzroku u płodu”, w przypadku produktów, które są istotnym źródłem tego składnika, ze względu na to, że wpływ DHA w życiu wewnątrzmacicznym jest wystarczająco udokumentowany.
Uważa się, że od 3 TRYMESTRU CIĄŻY, PŁÓD MOŻE GROMADZIĆ 50-70 MG DHA dziennie i trwa to do ukończenia 2 roku życia. Jest to najważniejszy okres rozwoju neurologicznego dziecka, kiedy DHA najszybciej wbudowuje się w struktury mózgu dziecka.
Systematyczne przyjmowanie DHA przez kobiety spodziewające się dziecka ma korzystny wpływ na układ nerwowy, a także narządy mowy i wzroku.
Niedobory tego kwasu w okresie ciąży mogą spowodować niedorozwój dziecka, dlatego warto zadbać o odpowiednią jego podaż. Wiele wskazuje na to, że właściwe spożycie DHA w trakcie ciąży może nieznacznie wydłużać czas jej trwania, zmniejszać ryzyko porodu przedwczesnego i zwiększać masę urodzeniową dziecka.
Kwas DHA jest również istotnym elementem suplementacji diety przyszłej mamy gdyż prawidłowa suplementacja DHA zmniejsza prawdopodobieństwo powikłań okołoporodowych (np. stanu przedrzucawkowego) i depresji w ciąży oraz po porodzie.
Zapotrzebowanie na DHA w okresie ciąży
W świetle norm Instytutu Żywności i Żywienia kobiety ciężarne powinny spożywać dodatkowo 100-200 mg DHA.
Z uwagi na małe spożycie DHA oraz jego rolę w czasie ciąży dieta w tym okresie wymaga suplementacji. Według stanowiska polskiej Grupy Ekspertów niezbędna jest dawka 200 mg DHA dziennie, a w przypadku niewielkiego spożycia ryb ilość wyższa (400-600 mg). Wobec powyższego w okresie ciąży za minimalną dawkę tego kwasu uważa się 200 mg/dzień, takie są również wytyczne ekspertów.
DHA w okresie laktacji
Również w czasie laktacji nie należy zapominać o spożywaniu i suplementacji kwasu DHA przez matkę. Z uwagi na metabolizm kwasów tłuszczowych w organizmie, kobiety karmiącej piersią powinny spożywać dodatkowo 100-200 mg DHA/dobę, co jest w stanie pokryć zapotrzebowanie niemowląt do ukończenia 2. roku życia (100 mg/dobę). Nie zależy przy tym zapominać o suplementacji pozostałych witamin i minerałów niezbędnych kobiecie i jej dziecku w trakcie laktacji.
Literatura:
- Wierzejska R., Jarosz M., Wojda B. i wsp.: Dietary intake of DHA during pregnancy: a significant gap between the actual intake and current nutritional recommendations. Rocz Panstw Zakl Hig, 2018;69(4):381-386
- von Schacky C.: Omega-3 fatty acids in pregnancy – the case for a target Omega-3 Index. Nutrients, 2020;12: 898; doi:10.3390/nu12040898
- Devarshi P., Grant R., Ikonte C. i wsp.: Maternal omega-3 nutrition, placental transfer and fetal brain development in gestational diabetes and preeclampsia. Nutrients, 2019;11: doi:10.3390/nu11051107
- Gaitán A., Drewery M., Thaxton C.: Dietary intake and omega-3 DHA status in pregnant women who are overweight. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs., 2018, 47(3): 438-450
- Dębski R., Karowicz-Bilińska A., Oszukowski P. i wsp.: Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dotyczące zastosowania suplementacji kwasem dokozaheksaenowym w profilaktyce porodu przedwczesnego. Ginekol Pol., 2014;85: 318-320
- Bzikowska-Jura A., Czerwonogrodzka-Senczyna A., Jasińska-Melon E. i wsp.: The concentration of omega-3 fatty acids in human milk is related to their habitual but not current intake. Nutrients, 2019, 11(7): 1585. doi: 10.3390/nu11071585
- Hahn-Holbrook J., Fish A., Glynn L.: Human milk omega-3 fatty acid composition is associated with infant temperament. Nutrients, 2019; 11(12): doi: 10.3390/nu11122964
- Szajewska H., Horvath A., Rybak A. i wsp.: Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne/ Pediatria, 2016;13: 9–24
- Autor dr hab. n. o zdr. Regina Wierzejska, prof. NIZP PZH – PIB, mgr Justyna Wielgosz; Znaczenie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) w okresie ciąży i laktacji
-
probenat
Kompletny zestaw witamin, minerałów i kwasów DHA dla kobiet w ciąży i okresie laktacji.
30 kapsułek
69.00 zł
29.90 zł